12.květen je Světovým dnem modliteb za sdělovací prostředky. Papež Jan Pavel II. vydává vždy při příležitosti tohoto dne list, ve kterém vybízí nad hlubším zamyšlením nad některou z oblastí sdělovacích prostředků. Tentokrát se jeho list jmenuje Internet – nové fórum pro hlásání evangelia. Já jsem si proto do našeho studia pozval Ignáce Muchu, člověka, který má na starosti internetové stránky www.vira.cz, které patří mezi nejnavštěvovanější u nás.

Struktura rohovoru:

· Kdy a kde jste se vy osobně poprvé setkal s internetem?

· Mohl byste pro ty z našich posluchačů, kteří ještě nevědí, co je to internet, stručně vysvětlit, o co se jedná?

· Já jsem v úvodu říkal, že spravujete stránky www.vira.cz, staráte se ještě o nějaké další?

· Papež Jan Pavel II. ve svém listu říká – Internet může být skvělou šancí k evangelizaci, jestliže je používán kompetentně a s jasným vědomím předností a nedostatků, které má. Jaké jsou podle vás ty přednosti a jaké jsou ty nedostatky?
· A jak jste se vůbec dostal ke své dnešní práci?

· Předchozí zkušenosti s tím?

· Já se teď vrátím k listu papeže Jana Pavla II. zde se mimo jiné říká, že …umožňuje první setkání s křesťanským poselstvím zejména mladým lidem, pro které je kybernetický prostor stále více oknem do světa. Máte také takovou zkušenost?

· Český křesťanský internet se pomalu rozvíjí a mohutní. V čem jsou podle vás jeho přednosti, případně nedostatky?

· Jak velkou práci může český křesťanský internet odvést v rámci nové evangelizace?

· A jak se staráte o to, aby to dobré poselství, které na vašich stránkách uveřejňujete v tom množství informací nezapadlo? Ptám se na to proto, že v závěru svého listu papež říká – až se z miliard obrázků a zvuků vynoří Kristova tvář a zazní jeho hlas, pozná svět „radostnou zvěst evangelia“ a to učiní internet skutečným prostorem pro člověka, protože kde není prostor pro Krista, tam není prostor pro člověka.

***

Radio Proglas, neděle 12.5. v 17,00 hod.