V roce 2007 pracoval režisér Martin Benc na natáčení pořadu pro Českou televizi Exit316. V návaznosti na tuto spolupráci mu byla nabídnuta výroba křesťanského pořadu pro střední generaci především nevěřících diváků. Česká televize nakonec schválila projekt 17-ti dílného dokumentárního cyklu s názvem „Základy“. Tento dokumentární cyklus bude reagovat na základní etická témata života člověka od narození po smrt.
 
Od března 2008 se dosud natočilo osm dílů (Narození, Láska, Talent, Naděje, Pokušení, Odvaha, Nedůvěra a Závislost) a do konce roku se natočí zbylých devět dílů na témata Lhostejnost, Vina, Moudrost, Utrpení, Osud, Osamělost, Strach, Odpuštění a Smrt.
 
V pořadu účinkují jak křesťané, tak nevěřící (včetně ankety s lidmi na ulici), nicméně v závěru každého dílu zazní shrnutí daného tématu z biblické perspektivy. Pořad se bude vysílat na ČT2 od září, každou neděli po 13:00 a je zaměřen na lidi běžně nechodící do církve. Hlavním cílem je položit otázky, které si ani my křesťané mnohdy ve shonu všedního života neklademe a třeba společně s našimi nevěřícími přáteli hledat na tyto otázky odpovědi.
  
Aranka Bergnerová
vedoucí produkce




Série dokumentů
Základy
se vysílá
každou neděli
(počínaje 14. září)
po 13:00 hod.
na programu ČT 2.






Odkazy:

- První díl z cyklu "Základy" s názvem "Narození" můžete on-line shlédnout zde
- Stručné stránky pořadu naleznete na webu České televize zde
- Hledat všechna vysílání tohoto pořadu


***


 
Doporučte seriál svým známým,
aneb rozhovor s tvůrci televizního seriálu Základy

Setkala jsem se s tvůrci křesťanského televizního seriálu Základy, režisérem a kameramanem Martinem Bencem (MB) a jeho produkční Arankou Bergnerovou (AB). Při dobrém obědě jsme si za klapotu čínských hůlek povídali o jejich práci a také o zázracích.
 
 
Jak jste přišel k natáčení seriálu?
 
MB: Vloni jsem pomáhal Luboši Hlavsovi s natáčením Exitu 316 (křesťanský magazín pro mládež) a viděl jsem, že točit něco křesťanského jde a že to má smysl. Tak jsem si řekl, že bych také chtěl udělat křesťanský pořad.

 

Seriál se jmenuje Základy. Celé jste to vymyslel vy?
 
MB: Nabídl jsem České televizi, že připravím nedělní Sváteční slovo. Inspiroval mě jeden americký tvůrce takových skvělých minikázání Rob Bell. Petr Raus dramaturg redakce náboženského vysílání Brněnského studia České televize ale řekl, jestli by mi nevadilo udělat místo pětiminutového pořadu půlhodinový, a sedmnáctidílný! Tak jsem vykřikl radostí. Na scénáři spolupracuji s Vladimírem Váchou.
 


Čím se Základy liší od Exitu 316?
 
MB: Základy jsou zaměřené na střední generaci nevěřících lidí, tak od třiceti let. Mají volnější tempo, jdou do hloubky. Chci, aby lidé měli čas, mohli se zamyslet, nechat se tématem oslovit.  Na rozdíl od Exitu 316 nemáme moderátory.


 
Jaká jsou to témata?
 
MB: Jde o věci, které lidé běžně řeší, třeba statečnost, pokušení, láska, talent, moudrost, narození, smrt...
Zjistili jsme ale, že lidé si na důležité otázky nechtějí odpovídat, odsouvají je, aby o nich nemuseli přemýšlet. Nebo přejali fráze rodičů, školy a druhých lidí, aniž by o tom uvažovali sami.
 


Takže Základy mají pomoci lidem přemýšlet?
 
MB: Máme plán vzbudit otázky, poskytnout možnost zamyslet se chceme se pokusit na ně odpovědět z křesťanského hlediska. Nedávno mi náš zvukař říkal, že se sám začal tématy, která točíme, víc zabývat. A já se nad nimi zamýšlím taky. Najednou si člověk uvědomí, co je to odvaha. Například, že odvaha neznamená strach nemít, ale znamená ho překonat. Když tahle věta zůstane lidem v mysli, budu moc rád.
 


Jak takový jeden půlhodinový díl vypadá?
 
AB: Skládá se z ankety, ve které na ulici náhodně oslovujeme kolemjdoucí a ptáme se, co si o daném tématu myslí. Potom tam je několik osobních příběhů křesťanů i nevěřících a také slovo odborníka, který se k tématu vyjádří odborně. Nakonec krátce téma shrne z biblického hlediska kazatel který je vybírán z různých církví napříč denominacemi.
 


Myslíš, že je v ČT křesťanských pořadů málo?
 
MB: Jsem vděčný, že v televizi vůbec nějaké křesťanské pořady jsou. Na to, že jsme nejateističtější stát světa, je dobré, že křesťané mají možnost se ve veřejnoprávní televizi prezentovat. Je to dáno ze zákona, stejně jako to, že se Bible může používat jako argument, proti kterému zatím pořád ještě nikdo nic nenamítá.
 


Takže křesťanské pořady mají váhu a dopad i na ateistické Čechy?
 
MB: V postmoderní době platí, že každý má právo na svou vlastní pravdu. Ale pravda je jen jedna. Bílá je bílá a černá je černá. Když lidé nemají možnost uchýlit se k základní pravdě, domluvit se na tom, co je dobré a co není, je pro ně život svízelnější. Pro mě je Ježíš vzorem, ke kterému se můžu vztáhnout. Vím, že Bůh je dobro, a přeji si, aby to mohl vědět každý. Křesťané mají co nabídnout.
 


Zažili jste při natáčení nějaký zázrak, zastavení, Boží pomoc?
 
AB: Při natáčení dílu Narození, kde sama účinkuji jako neplánované, nechtěné dítě, jsem se dozvěděla, že Bůh udělal malý zázrak a s manželem čekáme druhé děťátko. Dle lékařských výsledků byla totiž pravděpodobnost, že počneme přirozenou cestou další dítě, malá až mizivá.
MB: Pro mě je zázrakem celé natáčení. Že se to děje a vzniká.
 


Jak můžou křesťané Základy využít?
 
MB: Nejlepší je doporučit seriál svým známým. Když se na to křesťané podívají a bude se jim to líbit, tak mohou pozvat přátele třeba k sobě domů, dívat se s nimi a pak si o tom kterém dílu popovídat. Když se lidé budou o tématech bavit, snažit se odpovídat na otázky, které mají ve svém svědomí, pak to splní účel.
AB: Ano, já mám v plánu použít Základy podobně jako Alfu nebo Exit 316 u nás doma.
 

Anna Slobodová
Převzato z časopisu Život víry 9/08

 
Série dokumentů „Základy“ se vysílá každou neděli (počínaje 14. září) po 13:00 hod. na ČT 2.


Letáček Domácí evangelizace - klikni na leták ve větší velikosti