Kdo čte pozorně Bibli, všimne si, jak měl apoštol Petr někdy až příliš "prořízlá ústa". Vrhal se do věcí sice s odhodláním, ale mnohdy rychleji mluvil a jednal, než přemýšlel. Několik let chodil s Ježíšem, patřil do jeho nejužší družiny a byl jeho odhodlaným vyznavačem. A byl horlivý až tak, že ve chvíli, kdy šlo opravdu „do tuhého“, jako jediný slíbil, že pokud by snad ostatní Ježíše opustili, on jistě ne. "On to zvládne, on na to má!" Zanedlouho na to ale veřejně pronesl památná slova: „Neznám toho člověka – nemám s ním nic společného…“

A následovalo ukrývání před Židy…

Za nějakou dobu ale pronesl veřejně jiná slova: „Nesmíme mlčet… My jsme svědky.“ Mezi těmito dvěma událostmi proběhlo ukřižování, zmrtvýchvstání a seslání Ducha svatého.
Se svou kůží na trh se spolu s dalšími apoštoly vydal ale právě až po po seslání Ducha svatého. Duch svatý jim totiž dal sílu vyjít ven a zvěstovat Zmrtvýchvstalého, dal jim sílu žít uprostřed nejistot, dal jim sílu hledět bez obav do obávané budoucnosti.

A je tomu tak i dnes. Nikomu z nás nepomůže pouhá horlivost, nadšení a zbožné „plnění náboženských povinností“. Nebraňme se tedy neuchopitelnému provanutí našich životů Duchem Toho, jemuž na nás záleží, který má s každým z nás stále dobré plány.