Originální Vánoce nebyly žádnou idylou. Považte jenom, že kvůli nějakému hloupému byrokratickému výnosu a nesmyslné statistice musel se Josef s Marií vydat na dosti dalekou cestu zrovna v době, která se jim tak nehodila.



JET NA OSLU JE NEPOHODLNÉ

Jet na oslu je nepředstavitelně nepohodlné i pro zdravého mladého muže. Natož pro křehkou ženu ve vysokém stupni těhotenství.

Představme si všechnu tu starost, jak dopadne cesta do Betléma, zda se ubytují, zda se stihnou vrátit, aby se dítě narodilo doma. Uvažme, jak složité asi bylo zařídit alespoň to nejnutnější, pokud by se dítě narodilo cestou. I kdyby měli ledacos s sebou, byli tehdejší poutníci odkázáni v nejběžnějších potře-bách na pomoc neznámých lidí. Velkým problémem muselo být i sehnat dostatek teplé vody na koupel novorozence. A pak ten neklid kolem děťátka, sběh lidí. A další cesta, která nevedla domů, ale do ciziny…

Jen blázen mohl by toto nazvat idylou. Bylo to obrovské lidské a zároveň i Boží drama.



VÁNOCE PROMLOUVAJÍ RŮZNĚ

Tak, jak se odvíjí náš život, promlouvá k nám obraz Vánoc různě. Jinak ho vidíme v dobách klidných a šťastných, jinak v dobách těžkých, jinak v mládí, jinak ve stáří, jinak ve zdraví, jinak v nemoci, jinak, když rodina žije harmonicky, jinak když není úplná…

Vždy k nám ale vánoční obraz mluví. Proto je třeba se do něho podívat, ano, vždy se postavit před tuto velkou Boží zvěst.



VÁNOCE JSOU VŽDYCKY NOVÉ,
VŽDY MLUVÍ K NAŠEMU ŽIVOTU

Vánoce jsou vždy štědré a vždy nám dají dobré dary, pokud nepropadneme hloupé představě, že už to všechno známe a že se jen stereotypně opakují.

Vánoce jsou vždycky nové a vždy mluví k našemu životu. Pokaždé nám připomenou něco jiného. Jednou nám připomenou potřeby nuzných a zdůrazní tím i naše štěstí, podruhé nám dají posilu v těžkostech a připomenou nám, že vzájemná láska a láska Boží je bohatstvím, které převáží hmotnou tíseň i lidský žal.

To vše se ovšem stane jen tehdy, když se jako pravdivě žijící lidé setkáme s Boží pravdou lidského příběhu Svaté rodiny. Tehdy totiž do našeho srdce vstoupí mír a uslyšíme andělský hlas zvěstující pokoj lidem a slávu Boží.




Neboť tak Bůh miloval svět, že dal svého jednorozeného Syna, aby žádný, kdo v něho věří nezahynul, ale měl život věčný. (Jan 3,16)



***

(Zpracováno podle publikace P. Piťhy: "Vánoce", kterou v edici "Chvilka klidu" vydal Comdes.cz)

***

Několik kapitol z této knihy naleznete zde