8. září slaví mnoho našich blízkých svátek. Je svátek Narození Panny Marie, Ježíšovy matky. Marii potkaly v životě radosti i těžká trápení. Zůstávala tichá, věrná. Mnozí lidé si jí proto váží. Obracejí se k ní s důvěrou, prosí o pomoc. Tradičně je pokládána za královnu všech svatých a patří jí mnoho svátků v roce, které se většinou vážou k nejdůležitějším událostem jejího života.

Zasnoubila se s Josefem, mladým tesařem z Nazaretu. Brzy se měla konat svatba. Přípravy už byly v plném proudu. Pak se však přihodilo něco zvláštního. Když se jednou Marie modlila, zjevil se jí anděl. Řekl jí, že porodí syna, který bude od Boha a kterému má dát jméno Ježíš. Maria zpočátku nerozuměla. Má se stát matkou Mesiáše, Spasitele, na kterého toužebně čeká celý Izrael? Jak se to stane? Maria nevěděla, co má dělat. Netušila, jak její život bude dál vypadat. Nevěděla ani, jak to má všechno vysvětlit Josefovi. Důvěřovala však Bohu, že všechno dobře dopadne.

Josef se polekal - Maria čeká dítě. Nežili spolu. Milovala snad někoho jiného? Nevěděl, jestli se s Marií nemá rozejít. Pak se však i jemu zjevil anděl a řekl mu: "Josefe, neboj se přijmout Marii za svou manželku. Dítě, které očekává, je od Boha." Josef uvěřil a s Marií zůstal. Co se stalo za nějaký čas, všichni víme. Josef a Maria se za několik měsíců vydali do Betléma kvůli sčítání lidu. Protože ve městě nenašli žádné přístřeší, museli přenocovat ve chlévě. Tam přivedla Marie na svět Ježíše. Ještě v noci se mu přišli poklonit pastýři, kteří uprostřed temné noci spatřili jasnou hvězdu. Tuto událost slaví všichni křesťané o Vánocích.

Později žila Maria, Josef a malý Ježíš v Nazaretu. Po Josefově smrti se Maria starala o Ježíše sama a i později mu zůstávala nablízku. Zažila čas, kdy procházel krajem a mluvil o Bohu, svém Otci. A nakonec mu byla nablízku, když umíral.