Jednou, právě když jsme šli v New Yorku po Columbus Avenue, se ke mně můj přítel Fred obrátil a řekl: "Proč srozumitelně nenapíšete něco o duchovním životě pro mě a moje přátele?"
Od té chvíle na to stále myslím. Jak bych ti mohl všechno to, co jsem ti chtěl říci, shrnout do jediného slova. Během celého loňského roku se mi to zvláštní slovo postupně vynořovalo z hlubin srdce. Je to slovo "milovaný".

A jsem přesvědčen, že to slovo mi bylo dáno i kvůli tobě, Frede a kvůli tvým přátelům. Chci ti především říci, že jsi milován, a chci především doufat, že ta slova uslyšíš v té něžnosti a síle, jíž je láska schopna. Mým jediným přáním je, aby tato slova pronikla každý kout tvé bytosti: „Jsi milován". Jako křesťan jsem se s tímto slovem setkal v příběhu o křtu Ježíše Nazaretského. "Když byl Ježíš pokřtěn, hned vystoupil z vody, a hle, otevřela se nebesa a spatřil Ducha Božího, jak sestupuje jako holubice a sestupuje na něho. A z nebe promluvil hlas: Toto je můj milovaný Syn, jehož jsem si vyvolil."

Čítával jsem ta slova po léta a rozvažoval jsem o nich v kázáních a v přednáškách, ale teprve po našem rozhovoru v New Yorku pro mne začala nabývat na významu, který přesahuje mou vlastní tradici. Naše četné rozhovory mě vedly k vnitřnímu přesvědčení, že slova "Ty jsi můj milovaný" zjevila nejdůvěrnější pravdu o všech lidských bytostech, ať už patří k nějaké zvláštní tradici nebo ne. 

Zpracováno podle knihy Henri J. M. Nouwena:
Život milovaných dětí,
kterou vydalo nakladatelství Zvon.
Několik kapitol z této knihy naleznete zde