Svatý stolec vyjádřil hlubokou bolest nad posledním vývojem událostí v Iráku. Pomoc místnímu obyvatelstvu je nyní prioritou katolických institucí na území Iráku i apoštolské nunciatury, která zůstává stále otevřena v Bagdádu.


Vatikán/VIS: V souvislosti s vypuknutím ozbrojeného konfliktu v Iráku vydal dnes ředitel Tiskového střediska Svatého stolce Joaquin Navarro-Valls následující prohlášení:

"Svatý stolec se s hlubokou bolestí dozvěděl o posledním vývoji událostí v Iráku. Na jedné straně litujeme toho, že irácká vláda nepřijala rezoluce OSN, ani výzvy samotného papeže k odzbrojení země. Na druhé straně je odsouzeníhodné, že cesta vyjednávání na základě mezinárodního práva o mírovém řešení iráckého dramatu byla přerušena.

Za těchto okolností jsou pro nás satisfakcí informace o tom, že všechny katolické instituce v Iráku pokračují ve své pomoci místnímu obyvatelstvu. Apoštolská nunciatura v Bagdádu vedená arcibiskupem Fernandem Filonim zůstane po celou dobu otevřena, abychom tak přispěli k tomuto dílu solidarity."






***

Papež se modlil za mír a všechny oběti války

Martin Horálek, 24.3. 2003 16:00:00
Z Vatikánu
Jan Pavel II. vyjádřil solidaritu všem, kdo trpí v důsledku zahájení vojenských operací v Iráku a odsoudil použití násilí jako způsobu řešení problémů.


Vatikán/Zenit: V sobotu 22.3. odsoudil papež ve svém prvním veřejném vystoupení od zahájení vojenských operací v Iráku použití síly jako nástroje pro řešení problémů mezi lidmi.

"Jestliže válka v Iráku v těchto dnech ohrožuje osud lidstva, je ještě naléhavěji třeba rozhodně prohlásit, že mír je cestou k budování spravedlivější a solidárnější společnosti. Násilí a zbraně nikdy nemohou vyřešit problémy mezi lidmi," prohlásil v sobotu Jan Pavel II. při setkání se zaměstnanci italské televizní stanice Telepace.

Během nedělní slavnostní mše na náměstí sv. Petra ve Vatikánu Svatý otec apeloval na všechny přítomné, aby se v těchto dnech modlili především za dar míru.
Všichni, kteří se stali obětmi války, i jejich trpící příbuzní jsou podle slov papeže zahrnuti do přímluv Panny Marie. Svatý otec ujistil všechny postižené válečným konfliktem svou duchovní blízkostí.







***


Mír je plodem lásky a darem od Boha, prohlásil papež

Martin Horálek, 25.3. 2003 17:00:00
Z Vatikánu
Jan Pavel II. ve svém poselství pro vojenské kaplany apeloval na dodržování mezinárodního práva, bezpodmínečné zachování důstojnosti člověka a vyzval k modlitbě za Boží dar míru.

Vatikán/VIS: Poselství vojenským kaplanům, kteří se ve Vatikánu účastní formačního kurzu organizovaného Kongregací pro biskupy a Papežskou radou Justitia et Pax, zaslal dnes Jan Pavel II.
Papež ve svém poselství zdůraznil nezastupitelnou úlohu mezinárodního práva, které přispívá k co možná největší míře humánnosti ozbrojených konfliktů.

Svatý otec vyzval vojenské kaplany, aby vždy dosvědčovali, že "dokonce v nejtěžší válečné vřavě je vždy možné a tudíž zavazující respektovat lidskou důstojnost vojenského protivníka, důstojnost civilistů a každé lidské osoby účastnící se ozbrojeného konfliktu."

V souvislosti s probíhající válkou v Iráku papež uvedl, že "právě nyní musí být zcela zřetelně řečeno, že užití války jakožto řešení konfliktu mezi státy s výjimkou obrany proti agresorovi, bylo ještě před vydáním Charty OSN odmítnuto svědomím většiny lidstva. Nynější rozsáhlé hnutí za mír, který není podle učení 2. vatikánského koncilu redukován na pouhou neexistenci války, demonstruje toto přesvědčení lidí všech kontinentů a kultur."

V závěru svého poselství Jan Pavel II. zdůraznil, že "úsilí různých náboženství přispívající k hledání míru je důvodem pro povzbuzení a naději. V našem pojetí víry je mír, dokonce i když je ho dosaženo prostřednictvím politických dohod a porozuměním mezi jednotlivci a národy, darem od Boha, za který musíme neustále prosit v modlitbách a v pokání. Není míru bez obrácení srdcí! Mír je dosažitelný pouze skrze lásku! Právě nyní jsme všichni vyzváni pracovat a modlit se za to, aby válka vymizela z horizontu lidstva," uzavřel papež své poselství.




***

Se svolením převzato z: TS ČBK