Naděje proti prázdnotě,
strachu a zoufalství

Nová generace křesťanů je povolána budovat novou éru, v níž nás naděje vysvobodí od povrchnosti, apatie a uzavřenosti, které umrtvují naše duše a otravují lidské vztahy. Drazí mladí přátelé, Pán vás žádá, abyste byli proroky této nové éry, posly jeho lásky, schopnými přitahovat druhé lidi k Otci a vytvářet nadějeplnou budoucnost pro celé lidstvo. Svět potřebuje tuto obnovu!

V mnoha společnostech se kromě materiální prosperity šíří také duchovní poušť – vnitřní prázdnota, neurčitý strach, skryté zoufalství. Kolik našich současníků je jako rozpukané a prázdné cisterny (srov. Jer 2,13), kolik jich zoufale hledá poslední smysl, který může poskytnout jenom láska?

Evangelium s sebou přináší veliký a osvobozující dar: zjevuje naši důstojnost, důstojnost lidí stvořených k obrazu a podobě Boží; zjevuje vznešené povolání lidstva, které může najít své naplnění v lásce. Jen láska otevírá pravdu o člověku a lidském životě.

***

Homilie při mši na Světovém setkání mládeže, Sydney, 20. července 2008

Z knížky „Na minutu s Benediktem XVI., O víře, naději a lásce“ kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství. (Benedikt XVI. v iEncyklopedii)