Zpracovali jsme pro vás zajímavý a humor nepostrádající „cestopis“ jedné čtenářky webu vira.cz, z její více než roční cestu kolem Zeměkoule. Cestopis je výběrem z e-mailů a fotografií průběžně zasílaných přátelům do Česka. Nejde tedy o cestopis psaný následně z „tepla domova“, ale jde o řádky průběžně psané po internetových kavárnách v různých koutech celé Zeměkoule. Cestopisu tak nechybí bezprostřednost a svižnost, která živě vykresluje to, co čtenářka viděla a zažila...

Jak sama píše: /.../
"Cestopisy" vznikaly
jako zpravy kamaradum,
kteri znaji nase povahy
a vedi, kdyz jsou
nejake casti psane
s nadsazkou (a humorem)
...


Autorku po celé její putování provázel web vira.cz, jak sama píše:

Ahoj, me rocni cestovani se jeste o par mesicu protahlo, protoze si chceme nechat vic casu na Asii, chybi nam ted poslednich par dni v Australii a pak smerujeme do Thajska, Kambodze a Nepalu. /.../ Cely rok jsem "napojena" na web vira.cz, nechavam si posilat nedelni texty i namety k premysleni na kazdy den. S sebou mam Novy Zakon. Paradoxne mam behem cest mnohem vic casu a prostoru o vsech techto vecech premyslet a rozjimat.
At se dobre dari, Maria

Ahoj, jsem nazivu v Nepalu, dnes jsme se po 20dennim treku a zdolani dvou sedel (cca 5100 a 5400m) dopravili do nizsich poloh do Pokhary. Mentalni energii jsme cerpali na horach a tady regenerujem telesne schranky (tohle jeste nezazily). Moje dopisy zverejnit muzes:) a dodavam pochvalu, ze web vira nabizi moznost zasilani mailu bez ceske diakritiky, protoze v rade zemi bych si jinak moc nepocetla. Taky namety k zamysleni byly casto inspirujici.
Mej se krasne, Maria



Cestopisné e-maily:
- Mexico, Belize, Guatemala
- Guatemala, Salvador, Honduras, Nikaragua
- Nikaragua, Kostarika, Panama, La Paz - Bolivie
- Chile, Argentina, Antarktida
- Nový Zéland - Kiwiland
- Nový Zéland, Austrálie, Bangkok, Nepál


Fotogalerie:
- Mexico, Belize, Guatemala
- Guatemala, Salvador, Honduras, Nikaragua
- Nikaragua, Kostarika, Panama, La Paz - Bolivie 
- Chile, Argentina, Antarktida 
- Nový Zéland - Kiwiland 
- Austrálie
- Nepál 


---

(Upozornění administrátora webu: tyto texty jsou nasypány do databázové šablony "kniha". Jednotlivé texty jsou tak automaticky nazývány "kapitolami". Ve skutečnosti se ale o žádnou vydanou "papírovou" knihu nejedná, ale jde zveřejněné cestopisné e-maily autorky.)