Všichni máme mnoho síly. Dokonce churaví a staří lidé disponují neuvěřitelnou energií. Jen chtějí-li a vědí-li nač. Máme-li stanovený konkrétní životní cíl, jde nyní o to "Jak toho mohu dosáhnout?" Jednou z hlavních překážek dosažení cíle může být chybějící sebedůvěra a malá úcta k sobě samému. Kdo si věří málo nebo vůbec ne, nebude mít úspěch, protože se nedokáže zmobilizovat. Kdo se na druhé straně odvažuje příliš mnoho, s velkou pravděpodobností rovněž ztroskotá.

Věřit si, pokusit se o něco nového a neznámého (a bez přílišných pochybností tomu také věnovat veškerou energii) je důležitý krok k úspěchu. Kdo často myslí nebo říká: "To neznám", "To jsem ještě nikdy nedělal", "Na to jsem moc starý", "Na to bych musel být chytřejší", programuje si neúspěch. Přezkoumejte, prosím, zda takovéto výroky nejsou jen výmluvami: cítíte, že byste to již dokázali - ale váháte, protože se obáváte, že se to pokazí nebo že to bude znamenat určitou námahu? Více se k tomu vrátíme později.

Při všem, co konáme, prožíváme zároveň dvojí skutečnost: přejeme si úspěch a obáváme se selhání. Úspěšní lidé prožívají vždy víc naděje na úspěch než obav z nezdaru. Je to vztah k sobě samému, co úspěch přitahuje, respektive maří. Každý neúspěch poškozuje sebeúctu - a každý úspěch stabilizuje dobrý pocit jednoho každého. Poznamenejme, že se tady nejedná o nadutost nebo samolibost!


***

Se svolením převzato z knihy K. E. Buchmanna Cesta k úspěchu, kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství. Několik kapitol z této knihy nalezenete zde.