Od pátku 22.5. do soboty 23.5. se bude konat ve farním kostele v Uherském Brodě projekt Bible24. Nejedná se o další překlad Písma, ale po celých 24 hodin se bude číst Boží slovo.

Akci zahájí mše svatá, kterou bude celebrovat biskup Josef Hrdlička a hned poté se začne se čtením Matoušova evangelia. Během 24 hodin budou předčítány jednotlivé úryvky z Nového zákona: čtyři evangelia a výběr z apoštolských listů (to vše prokládáno hudebními vstupy). K četbě budou pozváni představitelé kulturního, veřejného i církevního života, ale především věřící děti, mládež, rodiny a senioři. Po celou dobu bude kostel otevřený pro kohokoliv, kdo se bude chtít do Božího slova zaposlouchat.

Celá četba Bible bude přenášena i on-line.

Uherskobrodští se inspirovali římskou iniciativou „Bible dnem i nocí“, která probíhala během Biskupské synody o Božím slově v životě a poslání církve. Samotní biskupové v závěrečném poselství synody se obrátili i k laikům: „Uchovávejte ve svých domovech Bibli, čtěte, prohlubujte a plně chápejte její stránky, přeměňujte je v modlitbu a svědectví života, poslouchejte ji s láskou a vírou v liturgii.“

Oficiální web akce Bible24.


Podrobnější info:

Bible24:

Jedná se o 24hodinového čtení z Nového zákona (téměř celého, s vynechávkami v tzv. katolických listech a v Janově Zjevení).



Kdy:

22.–23. 5. 2009, v období modliteb k Duchu svatému před Letnicemi a o „vigilii“ Dne modliteb za sdělovací prostředky (neděle 24. 5.).

Zahájení předchází a celou četbu tak otevírá mše svatá sloužená o. biskupem Josefem Hrdličkou v 17 h (ve stejném prostoru). Po mši svaté, od cca 18 h začne četba, která potrvá 24 hodin. Sobotní večerní mše svatá v 18 h opět četbu uzavře.



Kde:

Uherský Brod (Olomoucká arcidiecéze), farní kostel Panny Marie Počaté bez poskvrny dědičného hříchu (římskokatolický), v historickém centru města na Masarykově náměstí.



Inspirace:

Týdenní četba celého Písma svatého „Bibbia giorno e notte“ (5.–11. 10. 2008), která doprovázela biskupskou synodu o Božím slově v životě a poslání církve (Řím, 5.–26. 10. 2008, českou církev zastupoval kardinál M. Vlk).

Na synodě a především během sledování i přímé účasti na četbě vzniklo několik článků na blogu české novicky Dcer sv. Pavla (viz níže uvedené linky). Na základě jejich přečtení (dívkou aktivní ve farnosti v Uh. Brodě) se zrodil nápad uspořádat něco podobného v menším měřítku i v celé ČR.



Čtenáři:

celkem 198 čtenářů během 24 hodin předstoupí k ambonu a přečte svůj úryvek. Nyní ho již mají k dispozici, aby se mohli připravit (technicky, ale i v modlitbě). Četba jednotlivých úryvků vychází na 6–8 minut.

• Četbu zahájí biskup Hrdlička.

• Četby se účastní obyvatelé Uherského Brodu, ale i z okolních měst. Nejvzdálenější „hosté“ jsou ze SR a z Prahy.

• Mezi čtenáři budou zastoupeni děti, mládež, rodiny, senioři, kněží, řeholníci a řeholnice (dominikáni, františkánky, paulínky).

Četba je rozdělena do skupin: děti a učitelé ze Základní katolické školy v Uherském Brodě, mládež, senioři, místní farníci, hosté z okolních farností, zástupci ekumeny, řeholníci, rodiny s dětmi. V těchto dnech mají potvrdit, zda jim navrhované časy vyhovují, poté je možno dát k dispozici seznam čtenářů.



Hudební stránka:

po každém úseku četby bude předčítání proloženo hudebním vstupem. Celkem tedy bude 22 hudebních vstupů, z toho převážně živá produkce (později bude možno upřesnit). Výběr skladeb je podřízen zaměření celé akce a konzultován s odborníkem na liturgickou hudbu Jiřím Hrubým. Osloveny jsou různé scholy z Uherského Brodu a okolí, (Komorní sbor – doprovodí zahajovací mši, Chrámový sbor – bude zpívat při závěrečné mši, sbor KZŠ, Charitní sbor), prostřídají se 4 varhaníci z farnosti a další hudební interpreti – flétnistka, houslistka, klavíristka…



Souvislost s Bible21

Protože v současnosti v české společnosti vládne jisté napětí kolem Bible21, chceme zdraznit, že název i načasování není zvoleno záměrně ke vztahu k Bible21. Naopak: od okamžiku, kdy jsme se dozvěděli o chystaném vydání nového překladu i jeho předčítání, zaradovali jsme se, že jsme v syntonii s našimi bratry ve víře a že „Duch svatý vane, kudy chce“.

Zároveň se přeci jen jedná o jiný přístup: více než evangelizační zaměření, jde o povzbuzení místní obce věřících, o přiblížení Písma farníkům a především mladým lidem, o projekt, který stmelí celou farnost ve společenství a dává možnost kontinuity.



Webové stránky: http://bible24.unas.cz

(Mgr. Andrea Hýblová, Monika Vývodová)