Místa a časy promítání ve vašem okolí

Film JEŽÍŠ je dvouhodinový film natočený podle Lukášova evangelia a je považován za nejpřesnější filmové zobrazení Kristova života. Zdá se, že světový úspěch a působivost filmu spočívá v autentičnosti, přesnosti a smyslu pro detail.

Scénář filmu a dialogy byly napsány podle Lukášova evangelia a natáčení probíhalo přímo v Izraeli. Jeho zahájení předcházelo 9 let příprav a podrobného výzkumu, aby bylo možno natočit historicky věrný dokument. Poradci byli archeologové, historikové a teologové. Rekvizity z 1. století, hrnčířské výrobky, zbraně a oděvy byly vytvořeny ve speciálních dílnách.

"Přáli jsme si vytvořit dramatický dokument o skutečném člověku, který žil před dvěma tisíci lety," říká Paul Eshleman, ředitel celosvětové distribuce filmu Ježíš. "Ježíš pracoval svýma rukama, žil mezi skutečnými lidmi, jedl jejich jídla, znal jejich bolesti. Chtěli jsme, aby tento film dal divákům pocit, že opravdu rozumějí tomuto muži, který změnil běh dějin a dodnes mění životy lidí - tomu, který je jak člověk, tak Bůh, Ježíši z Nazareta.

Obsadit role herci pro tento dramatický portrét Ježíšova života vyžadovalo intenzivní hledání, obzvláště pak muže, který by ztvárnil Ježíše samotného. Aby tváře byly co nejvíce autentické, bylo vybráno 45 herců a téměř 5 000 komparsistů z oblasti Středního východu. Avšak hlavní postava Ježíše nakonec připadla Brianu Deaconovi z renomované anglické Královské Shakespearovy společnosti. Deacon byl vybrán z více než 1 000 herců, protože jednoduchým, ale důstojným způsobem ztvárnil Ježíšův příběh, jenž pro nás evangelista Lukáš zaznamenal.



Film byl natočen s podporou organizace Campus Crusade for Christ International. Jeho producentem byl John Heyman, který získal cenu na festivalu v Cannes.

Informace o filmu:

Název filmu: JEŽÍŠ
Země původu: USA
Natočen: společností Inspirational Films Inc.
Délka: 120 min.
Režie: John Krish, Peter Sykes
Scénář: Barnet Fishbein
Producent: John Heyman
V hlavní roli: Brian Deacon
Jazyková verze: česká (film byl nově nadabován v roce 1999)
V českém znění: Jan Šťastný


Počet jazykových verzí přesáhl v roce 2002 hranici 720 verzí (včetně nářečí a dialektů). V rámci nekomerčního promítání jej shlédly více než 4,5 miliardy lidí po celém světe (zdroj: The Jesus Film Project Update, 2002). V roce 1991 se "Ježíš" stal nejnavštěvovanějím zahraničním filmem v tehdejším Československu (přes 1 milion diváků). Film dosud nebyl v ČR uveden v televizi.

Výhradním distributorem filmu v České republice je obecně prospěšná společnost Nový život.

© MCMLXXIX Inspirational Films Inc. NOVÝ ŽIVOT, o.p.s, Plzeňská 166, 150 00 Praha 5

Místa a časy promítání ve vašem okolí