Mužský hormon estrogen
a špinavé nádobí nejdou příliš dohromady

Představte typický večer, kdy se všichni rozeběhnou každý jiným směrem a v domě zůstane nepořádek. Manželka se vrací pozdě večer domů a vzpomene si, jak vypadala kuchyň, když odcházela. Jsem k smrti utahaná, ale aspoň umyju nádobí, říká si. Kdybych ráno vstala a viděla ten nepořádek, bylo by to k nesnesení.

Je biologický fakt, že většina mužů dokáže spát a dokonce hlasitě jako medvěd v zimním spánku, i když je v dřezu takové množství špinavého nádobí, že by stačilo celé četě vojáků. Je také dobře známo, že estrogen a špinavé nádobí nejdou příliš dohromady. Devět z deseti žen nezamhouří oka, dokud kuchyň není uklizená.

Manžel tedy přijde domů o pětačtyřicet minut dřív než manželka. Místo toho, aby si nandal porci zmrzliny a díval se na sportovní zprávy, se rozhodne uklidit v kuchyni. Ne tak, že naskládá špinavé nádobí do dřezu, ale hezky je naskládá do myčky. Možná prolomí všechny konvence a dokonce umyje i kuchyňskou linku.

Žena přijde domů, nese na sobě břemeno domácích prací jako těžký kabát, ale musí se podívat dvakrát, než uvěří, že místo, kde čekala nepořádek, září čistotou. Vyjde ven, aby zkontrolovala, zda si nespletla číslo domu, a naplní ji euforie, když si uvědomí, že je tam správně a že nevstoupila do cizího domu.

To je úcta, o které mluvím.



Nahlídněte do manželství své holčičky za 20 let

Dovolte, abych to řekl ještě jinak. Jak byste se cítili, kdyby se vaše dcera za dvacet minut proměnila v o dvacet let starší ženu a vy byste mohli nahlédnout do jejího manželství? Sledovali byste, jak se vaše pětatřicetiletá dcera vrací domů poté, co běhala s malým Johnym, Susie a Katie po městě. Zdraví ji manžel, který má více bramborových lupínků na pohovce než v ústech. Dřez je plný špinavého nádobí, na koberci je tolik špíny, že by z ní hrnčíř mohl vytvořit mísu o velikosti stadionu Yankee, a manžel huláká, že má hlad.

Přejete si, aby v tomhle prostředí vaše dcera strávila padesát nebo šedesát let života?

Vaše holčička si vytvoří očekávání ohledně svého manžela podle toho, jak vy jednáte s její matkou. Pokud se chováte jako tyranský, sobecký a líný mizera, vaše dcera nebude považovat za nic zvláštního nebo nepřijatelného, když bude chodit s chlapcem, který s ní bude takhle jednat. To nejlepší, co můžete udělat pro utváření názorů vaší dcery na muže, je, že budete se svou manželkou jednat tak, jak byste chtěli, aby váš budoucí zeť jednal s vaší dcerou. Velice často se takový příklad naplní.

Dcera a synové potřebují vidět, že otec jedná s matkou jako s někým výjimečným. Dcery si tak uvědomí, že stojí za to, aby si jich lidé vážili. Synové pochopí, že některé způsoby jednání jsou nevhodné.



***

Se svolením zpracováno podle knihy: Na otci záleží, kterou vydalo nakladatelství Návrat. Několik kapitol z této knihy naleznete zde

Výběr z knihy provedl časopis Rodinný život 4/2008