Před pár lety
jsme dostali dobrý nápad,
dostatečně náročný
pro pravé muže.
Skupinka asi dvaceti mužů
se rozhodla splnit
zajímavý úkol.
Po skončení akce
jsme si řekli,
že to byla dobrá zkušenost.
K naší akci se může
připojit kdokoliv,
ale z principu věci
je nevhodná pro abstinenty
a samozřejmě pro děti
a mládež (do 18 let).
Přidat se můžete
i zcela tajně.
O co jde?



Jak to začalo

Začátek byl v roce 1999, kdy jsme v Jevíčku přemýšleli o tom, jaké předsevzetí si dát na postní dobu, tedy na čtyřicet dnů před Velikonocemi. A napadlo nás nepít alkohol. Zdál se nám to být dobrý nápad, dostatečně náročný pro pravé muže, a tak jsme do toho šli, bylo nás asi dvacet, což byla už docela pěkná skupinka. Po skončení, když většina z nás vydržela, jsme si řekli, že to byla dobrá zkušenost a že jsme se tenkrát těšili na Velikonoce jako nikdy předtím :-)

Zároveň nám sice došlo, že křesťanské prožití postní doby spočívá v něčem jiném, ale po dobré zkušenosti roku 1999 jsme to opakovali také v roce 2000. Někdo se přidal, někdo ubyl. Tentokrát jsme to ale brali spíš jen jako takový doplněk postní doby a akci, do které se může zapojit každý, nejen věřící. Takže v roce 2001 z toho křesťanského nakonec zůstal jen ten termín 28. únor až 14. duben a samotné rozhodnutí nepít čtyřicet dnů alkohol jsme brali už docela obyčejně jako zkoušku naší vůle. Naše akce může být pro ostatní inspirací. Je to i výzva, zda to člověk vůbec dokáže…

Zároveň jsme se chtěli podělit s tím, co se nám osvědčilo, a internet se zdál být ideální. Kdokoliv se může podívat na náš web a sám se rozhodnout a přidat. Jednu zkušenost můžeme říct hned: Není to vůbec tak lehké, jak se to může zdát.




Akce 40DA - Čtyřicet dnů bez alkoholu

Akce 40DA - Čtyřicet dnů bez alkoholu je dobrovolné rozhodnutí čtyřicet dnů v řadě nepít žádný alkohol. Každý si sám stanoví den, kdy chce začít, a každý také sám sebe kontroluje. Pracovní název Akce Dub s podtitulem Mne nezvikláš... vyjadřuje, že jde o zkoušku vlastní vůle a zkoušku odolnosti před tlakem okolí. Logem akce je tedy strom DUB, který symbolizuje pevnost, stálost a sílu. Většina asi časem zjistí, že těžší, než překonat vlastní chuť na jednu skleničku apod., je obstát uprostřed ostatních, kteří většinou nemají pochopení pro nějaká "divná předsevzetí" a nechápou, proč např. na oslavě narozenin tentokrát odmítáme i jen malinkatou skleničku na přípitek.

Zároveň to pro mnohé může být i takový test, zda skutečně bez alkoholu vydrží nebo ne. Proto se někteří zapojují každý rok či každý druhý rok. Když člověk vydrží celých čtyřicet dnů bez alkoholu, tak to asi ještě není stoprocentní důkaz, že má alkohol zcela pro kontrolou, ale hodně to napoví.

K akci 40DA se může připojit kdokoliv, ale z principu věci je nevhodná pro abstinenty (ať si zkouší sílu své vůle na něčem jiném) a pro alkoholiky (ti to stejně nezvládnou a nutně potřebují odbornou léčbu) a samozřejmě pro děti a mládež (do 18 let). Přidat se můžete i zcela tajně, ale pro vzájemnou podporu doporučuji neváhat a přihlásit se k zapsání do seznamu letošních účastníků. Navíc je možné se k akci připojit nebo ji podpořit také nošením placky se symbolem DUBU a odkazem na tento web.

Někdy se hodí do svého předsevzetí zasvětit také své blízké, kteří nám pak v jeho plnění pomohou. Občas se bohužel stává, že se nás snaží o to více pokoušet okázalým pochutnáváním si nebo nám neustále připomínají, že to prý stejně nevzládneme. Někteří proto své rozhodnutí naopak přísně tají, protože se bojí ostudy, co kdyby se to nepovedlo.





Ještě pár zkušeností:

První zkušenost byla ta, že to vůbec není tak snadné. Když je člověk zvyklý na to své jedno pivo po obědě. Nebo zajít občas (či pravidelně) s kamarády do hospody. Nebo se dostane na oslavu narozenin (a to během 40 dnů většinou nějaká určitě vyjde)… Druhá zkušenost byla ta, že se to dá zvládnout. Docela dobrý pocit na závěr. Také by jste asi netušili, jak velkou chuť má člověk na jedno pivo. A to i tehdy, když by si jindy ani nevzpomněl. Nebo to, jak vynikající chuť má první sklenička po čtyřiceti dnech abstinence. A to pivo jaký má říz. Nebo na podnikové oslavě se začne šeptat, že jste doma těžce pod pantoflem, protože vám manželka zakázala dát si i jen kapku vína na přípitek. A o to překvapenější reakce, když pak po 40 dnech řeknete: „A mně nenalijete?“

Zpracováno podle textu na webu

www.40da.cz
,
kde naleznete i více informací.