V sobotu 15. září se bude již popáté konat festival černošských spirituálů v Komunitním centru sv. Prokopa ( Praha 5 – Nové Butovice, stanice „Hůrka“)

Černošský spirituál je píseň vyvěrající z hloubi lidské zkušenosti víry. Dotýká se s omračující otevřeností základních mezilidských vztahů stejně jako rozhraní mezi životem a smrtí. Všechny tyto rozměry překonává obrovským optimismem průzračné naděje a radosti víry.

Této životodárné dřeni černošského spirituálu neodolají posluchači žádné generace, žádného vyznání, žádného národa. Uchvacují mnohé z nás, bez ohledu na to, zda rozumíme textům nebo jsme odborníky v hudbě. Jejich podmanivé kouzlo nás znovu překonává.
Není tedy divu, že černošský spirituál jako součást svého repertoáru prezentují různá hudební uskupení, soubory i sólisté. Málokterý hudební útvar má tolik podob a nejrůznějších, až protikladných interpretací. Tento žánr sám pro ně vytváří prostor, a my tak máme příležitost se s nimi setkávat znovu a pokaždé jinak.

Převzato z www.festival.spiritualy.cz

***

Spiritual Fest již popáté

Svátek spirituálů, takto festival nazývá „otec zakladatel“ Marek Šlechta z vokálního souboru Geshem. Kromě tohoto vokálního tělesa se můžete těšit na černošské spirituály v nejrůznějších stylech, v provedení např. těchto interpretů: Besharmonie, G*apeels, Sváťa Karásek, Mošny, VocKap, Nsango Malamu či Lee Andrew Davison (USA).

Sobota 15. září od 14 do 22 hod, vstupné dobrovolné, více informací na www.festival.spiritualy.cz