Jednoho dne zvonil telefon: "Lee, víte o tom Dixonově případu?"

"No jistě," odpověděl jsem. "Psal jsem o něm před dvěma dny. Celkem rutinní záležitost."

"Nebuďte si tak jistý. Říká se, že pár týdnů před střelbou se seržant Scanlon chlubil na večírku tužkovou pistolí."

"Čím?" "Tužkovou pistolí. Je to dvaadvacítka vyrobená ve tvaru plnicího pera. Jejich používání je nelegální i pro policii."

Když jsem mu řekl, že nevidím žádnou souvislost, jeho hlas ožil ještě víc. "To máte tak: Dixon na Scanlona nevystřelil.

Scanlon se zranil, když mu v kapse náhodou vystřelila jeho tužková pistole. Pak obvinil Dixona, aby jako policista neměl potíže kvůli nošení nepovolené zbraně. Chápete? Dixon je nevinný!"

"To není možné!" vykřikl jsem.

"Tak se na to mrkněte sám," ozvalo se z druhého konce drátu. "Prověřte si, kam důkazy skutečně směřují"...

Stala se nadmíru podivná věc: veškerá nová fakta, která jsem odhalil - a dokonce i původní důkazy, které kdysi tak přesvědčivě ukazovaly na Dixonovu vinu - to vše zcela hladce zapadalo do teorie s tužkovou pistolí.



Moje duchovní pouť se v mnohém podobá mé zkušenosti s Jamesem Dixonem.

Podle mě existovalo příliš mnoho důkazů o tom, že Bůh je pouhým produktem zbožných přání. Jak by totiž mohl existovat nějaký milující Bůh, který by lidi odsoudil k věčnému utrpení v pekle jen za to, že se o něm nedověděli, že v něho neuvěřili? Jak by mohly zázraky porušovat základní přírodní zákony? Cožpak evoluce nevysvětlila zcela uspokojivě původ a vznik života? Cožpak vědecké důkazy dostatečně nerozptýlily víru v nadpřirozeno?

Nikdy jsem těmto důkazům nevěnoval víc pozornosti než pouhý zběžný pohled. Přečetl jsem si právě tolik filozofických a historických informací, které stačily na podporu mého skepticismu - pár faktů tady, vědeckou teorii jinde, jadrný citát, mazanou argumentaci. Samozřejmě jsem si všiml určitých trhlin a nedůsledností, ale měl jsem dostatečný motiv k tomu, abych je ignoroval.

Pro mě byl případ uzavřen. Měl jsem dostatek důkazů, abych se mohl spokojit se závěrem, že Ježíšovo božství není nic víc než šikovný výmysl pověrčivých lidí.


***


Článek je zpracován podle knihy Lee Strobela Kauza Kristus, která zachycuje dobrodružné putování novináře za pravdou o křesťanství.

Několik kapitol z této knihy naleznete zde.


***

Knihu vydal Návrat domů, s jehož svolením ukázky zveřejňujeme.