Bohoslužby, modlitby nebo koncerty rockových skupin; přednášky z oblasti kultury, psychologie, spirituality nebo mobilní lezecká stěna, aerobic a streetball; 5000 mladých lidí tvořící jedno velké společenství při mši svaté a koncertu nebo jen desítky účastníků večerní tiché adorace v kostele. To vše bude tvořit Celostátní setkání mládeže (CSM) v Táboře Klokotech, které proběhne od 13. do 19. srpna.

CSM není jen ojedinělou a samostatnou akcí, kde se setkávají tisíce mladých lidí. Jde o vrchol národních aktivit Sekce pro mládež České biskupské konference, který si klade za cíl pomoci mladým lidem upevnit jejich vztah s Bohem. Letošní setkání je již čtvrté v pořadí (Velehrad 1993, Svatá Hora 1999, Žďár nad Sázavou 2002) a podle odhadů organizátorů se ho zúčastní přibližně 5 000 mladých lidí ve věku 14 - 30 let. Půjde převážně o katolíky, ale setkání je otevřeno všem – tedy i nevěřícím a hledajícím.

Setkání na celostátní úrovni nabízí širokou programovou náplň. I když tedy na první pohled může u někoho vyvolávat obavy z nepřehledného davu a neosobního přístupu, nabízí například malé diskusní skupiny a semináře, osobní rozhovor s kněžími, praktické dílny (výroba náušnic, náramků...), hraní volejbalu, tichou modlitbu atd. Zážitek radostné atmosféry a jednoty tisíců mladých lidí kupříkladu při mši svaté nebo při společném programu je ale současně pro mnohé důležitým povzbuzením.

Program CSM zahrnuje i aktivity, které nejsou určeny jen jeho účastníkům – příkladem je Koncert pro Haiti. Tato benefiční akce proběhne ve středu 15. srpna ve spolupráci s Arcidiecézní charitou Olomouc a k účasti na ní je zvaná i široká veřejnost.

Mottem setkání je verš z Janova evangelia vybraný pro tento rok papežem Benediktem XVI.: „Jako já jsem miloval vás, tak i vy se milujte navzájem“ (13, 34). K podpoře CSM slouží mimo jiné tzv. Mozaika pro Tábor (www.mozaikaprotabor.cz), což je veřejná sbírka pro pokrytí části finančních výdajů. Kromě materiální podpory setkání ovšem slouží i k zapojení se do společenství církve s mladými prostřednictvím modlitby.

Ondřej Luštinec
tiskový mluvčí setkání



***

Zveřejněno na základě dohody o mediální spolupráci mezi www.vira.cz a CSM Tábor 2007.