Po prvním velmi úspěšném online rozhovoru přislíbil profesor Heller odpovědět na zbývající a případné další otázky ohledně Bible. Nových dotazů přišlo opět mnoho a ani po dvou hodinách odpovídání se nedostalo na všechny. V tomto článku naleznete výběr z některých odpovědí.  Pro velký ohlas jsme pana profesora požádali o pokračování v rozhovoru. Přislíbil tedy, že, dá-li Pán, v pondělí 10.5.2004 od 14:00 hod. opět usedne k našemu redakčnímu počítači a bude pokračovat v rozhovoru s Vámi čtenáři.

Několik myšlemnek z rozhovoru:

  • Bůh je asi nejproblematičtější výraz lidského slovníku. Každý do tohoto slůvka vkládá něco jiného.
  • Lidem je dána různá cesta, někteří vstoupí do Božího království jakoby rychle, moje cesta k Bohu byla složitá a obtížná. Možná proto, abych byl blízko těm, kdo jsou na tom podobně.
  • Bůh nás -teoreticky - může oslovit čímkoli. Ale nad Biblí víme, že nás skrze ni Bůh oslovit chce. Nad jinými texty nevíme, kdo nás chce skrze ně oslovit. Ale nepochybuji, že i jich si Bůh může užít k našemu oslovení, jak ráčí. Nicméně zůstává rozdíl běhat po pevném ledě nebo po tenkém ledě.
  • Číst Starý zákon bývá nesnadné. Proto je dobré držet se alespoň zpočátku Nového zákona. Doporučuji Vám, abyste se do Starého zákona spouštěl pomalu, s někým, kdo už má tyto otázky nějakým způsobem prožité.
  • Jak to bude dál s naším národem to nevím a mám jakési obavy, ale o budoucnost Evangelia se nebojím. Buďto budeme žít z Lásky, nebo se povraždíme.
  • Nemyslím, že je potřebí,aby Bible měla pokračování..."

Záznam celého rozhovoru z 22.3.2004 naleznete zde
Záznam rozhovoru z 26.1.2004 naleznete zde