Můj soused Joe si nedokáže udělat ve věcech příliš dobrý pořádek. Tráví nesmírné množství času hledáním různého nářadí. A když ho najde, neví už vlastně, co s ním.

Jednou v sobotu jsme se s Joem snažili nastartovat jeho traktor a hledali jsme nabíječku. "Někde tu je," prohlásil a odsouval přitom nohou různé krabice. "Za moment ji najdu." Měl jsem o tom určité pochybnosti. Pak Joe pravil: "Kdyby mi dovolili postavit si kůlnu, tak bych věděl, kde tu nabíječku mám."

Joe si už chce jistou dobu postavit za domem kůlnu na staré krámy. To pro mě zůstává záhadou. Joe má totiž garáž pro čtyři auta. Pokud si člověk není schopný uskladnit věci v garáži pro čtyři auta, má zřejmě příliš mnoho starých krámů a měl by uspořádat výprodej. Joe tvrdí, že za to může jeho žena, která nosí domů věci rychleji, než je on dokáže zorganizovat. Staví se ke svým problémům jako pravý muž; viní z nich svou manželku.


Už bylo dost hledání!

Jednou se mi svěřil, že se ocitl v koncích. "Už toho mám po krk, jak věčně zakopávám o nějaké krabice a trávím celé hodiny hledáním obyčejné baterky." "Nemohl bys mi s tím nějak pomoct?" S tím jsem souhlasil. Tak jsme se tedy nejdřív pustili do garáže.

Teď je to pěkná garáž, a kdykoli ji vidím, nafukuji se pýchou, neboť vím, že na tom mám svůj podíl. Joe značně zkrátil čas nezbytný k nalezení různých věcí. Z nově objeveného smyslu pro pořádek čerpá neskrývané potěšení. "Proč jsem to neudělal už dřív?" zeptal se mě. "Teď vím, kde co mám, a nemusím zuřivě pobíhat kolem a pořád něco hledat."


Sladší nacházení

Řekl jsem Joeovi, ať nelituje let strávených hledáním, protože díky nim si alespoň váží své nové spořádanosti. Hledání nás totiž učí věcem, jaké nacházením nikdy nepoznáme.

Jako pastorovi se mi lidé často zmiňovali, jak litují, že nenašli Boha dřív. Vždycky jsem je ale upozorňoval na požehnání skrytá ve víře, jež nebyla objevena jen tak snadno… Místo abychom si zoufali nad časem stráveným hledáním bez nacházení, měli bychom si připomenout, že díky hledání je nacházení o to sladší.

Takže, ať už chceme najít hasák nebo Boha,
neměli bychom svým hledáním opovrhovat.


***

Se svolením zpracováno podle z knihy: "Vše má svůj pravý čas
Prosté úvahy o tom, jak dobře žít," kterou vydalo nakladatelství Vyšehrad. Několik kapitol z této knihy naleznete zde