Široká křesťanská veřejnost má určité povědomí o americké zpěvačce, původem však Australance, Rebecce St. James. Tato mladá textařka, hudebnice, spisovatelka a držitelka ceny Grammy pro rok 2000 za nejlepší gospel-rockové album vyrůstala v katolické rodině, což ovlivnilo celý její život. Hudbě se věnuje již odmalička, kdy ji otec, který byl organizátorem křesťanských koncertů, vedl k hudbě.

Právě kvůli ní a kvůli natáčení desky se musela s rodinou přestěhovat z Austrálie do Ameriky. První roky byly velice náročné, protože se rodina ocitla v těžké finanční situaci, ale přesto neztráceli víru a modlili se k Bohu, aby jim pomohl. A stalo se. V současné době vystupuje spolu se svými šesti sourozenci, což ji, jak sama řekla, naplňuje velkou radostí. V roce 2005 vydala již své deváté album (If I Had One Chance To Tell You Something) a před nedávnem dokončila koncertní turné se skupinou Delirious?. Podle většiny křesťanských hudebních časopisů je Rebecca jednou s nejvýraznějších osobností současné křesťanské hudební scény.

Právě Rebecca St. James vystoupila na Celostátním setkání mládeže v Táboře-Klokotech. Spolu se slovenským zpěvákem a muzikantem Richardem Čanakym byli hlavní hvězdou benefičního Koncertu pro Haiti.





Pokoncertní ohlédnutí Anety Hrabovské

Kolem šesté hodiny se rozjel dlouho očekávány benefiční Koncert pro Haiti. Na klokotské louce se sešlo přes 6 000 lidí. Krom účastníků CSM přijelo na tuto dlouho očekávanou hudební událost ještě dalších zhruba 400 návštěvníků.

Večer zahájil populární moderátor Aleš Juchelka (známý například z pořadů ČT) a představil misionáře P. Romana Musila, který na Haiti působí, a amerického profesora Pierra Armanda původem z Haiti. Společně představili smysl koncertu, kterým je podpora vzdělávání, zdravotnictví i dalších kritických oblastí karibského hospodářství.
Po půlhodinovém úvodním programu vystoupil na podium Richard Čanaky a prvními tóny své kytary odstartoval hudební část večera. Mezitím se na prostranství klokotské louky shromáždil zástup lidí, který se nadále rozrůstal. Rišo přehrál svůj repertoár rockového worshipu obohacený o hymnu CSM, kterou sám složil. Se svou kapelou rozhýbal většinu obecenstva. Jak je u něj zvykem, příhodně a poutavě prokládal a uváděl skladby svými životními zkušenostmi a proměnou po své konverzi.

Čanaky byl skvělou volbou pro předskokana americké návštěvy, na kterou po jeho poslední písni všichni netrpělivě čekali. Předtím jsme se však ještě dozvěděli od obou osobností projektu na Haiti další podrobnosti o smyslu koncertu. V průběhu celého koncertu se prodírali davem dobrovolníci a vybírali v obecenstvu do kasiček příspěvky, které ulehčí problémy v karibské oblasti.

Příjezd Rebeccy St. James byl bohužel o několik minut zpožděn. Aleš Juchelka mezitím prokázal své moderátorské schopnosti, když krátkou mezeru profesionálně zamaskoval. Ale to už na pódium vkročila Rebecca, původem australská zpěvačka žijící v USA, držitelka ceny Grammy a titulu nejoblíbenější umělkyně. Vydala 13 alb, z toho dvě jsou zlatá. Své vystoupení zahájila hitem „Alive“ z alba „If I had one chance to tell you something“. Ze začátku rozpačité přijetí se zanedlouho změnilo v hlasitou podporu a skandování zpěvaččina jména. Dav se nechal strhnout ke chvále a odevzdání se Bohu. Bloky písní prokládala svědectvími o své víře, o vztahu Boha k nám i mezi lidmi navzájem. Uvedla také song „Wait for me“, kterým podporuje předmanželskou čistotu, ke které se sama zavázala. Je zamýšlena i jako vzkaz pro jejího budoucího manžela. Působivé byly také rockové aranže známých skladeb jako „Pray“ nebo „You are loved“. V druhé uváděné naučila publikum anglicky vyzpívat, že „jsme milováni“. Atmosféra večera byla silně emotivní a pozitivní zážitek z večera nemohly narušit ani drobné technické závady.

Vystoupení Rebeccy St. James vhodně zapadlo do jejího evropského turné; v České republice byla vůbec poprvé.

***

- Více informací o Rebecce St. James naleznete zde

- Web CSM Klokoty Tábor 2007

- Aktuálně z CSM, aneb klokblog