On nesl naše utrpení. (Iz 53,4) - Citát z Bible na každý den

15. 7. 2009, Opatrný

Shodnou-li se dva nebo tři ...Mt 18,19

Navigace: Katalog dotazů > Víra a život (život z víry) > Modlitba

Dobrý den,
prosím o odpověď, jak je třeba chápat tento konkrétní výrok? - Mt 18,19-20 "Opět vám pravím, shodnou-li se dva z vás na zemi v prosbě o jakoukoli věc, můj nebeský Otec jim to učiní."? Výrok je to tak jednoznačný, že vzít ho tak, jak zní, máme ráj na Zemi.

Text se nám může zdát provokativní

Dobrý den,

máte pravdu, že Ježíšovo ujištění o vyslyšení proseb je dost jednoznačné a z pohledu naší zkušenosti provokativní. Je třeba přiznat, že se tato zvláštnost v bibli objevuje častěji. Například v Žalmech a Příslovích jsme opakovaně ujišťováni, že "Hospodin nedopustí, aby hladověl spravedlivý, kdežto choutkám svévolníků činí přítrž" (Přísloví 10,3).

Je jasné, že nás tato slova mají povzbudit k naději a k modlitbě, a to i přesto, že ne všechny naše prosby jsou vždy vyslyšeny a není na tom každý spravedlivý lépe nežli lotr. Nicméně Ježíšův výrok je, jak píšete, jasný.

Abychom ale nevytrhávali výroky z kontextu, měli bychom se podívat, v jaké souvislosti Ježíš tuto větu u Matouše říká. Zmíněnému výroku předchází věta o svazování a rozvazování na zemi a po něm následuje ujištění, že kde jsou dva nebo tři shromážděni v Ježíšově jménu, tam je on uprostřed nich. Ujištění o vyslyšení proseb je zde tedy chápáno jako společná prosba křesťanů, kteří prosí v přítomnosti Ježíše a v Ježíšově jménu, tedy v souladu s Ježíšovou vůlí (v. 18,20). A těmito vyslyšenými prosbami se (mimo jiné) míní odpuštění hříchů (v. 18,18).

Nevím, zda jsem Vás svou odpovědí uspokojil, ale asi by to ani nebylo dobře, protože by tak Ježíšův výrok ztratil svou provokativnost. Neexistuje jednoduchá odpověď, je to otázka, která nás provází celý život.

Kategorie otázky: Výklady jednotlivých pasáží Bible, Modlitba

Kdo se spoléhá na Boha, je jako strom u vody. (Jr 17,5)

Velký pátek

(28. 3. 2024) Velký pátek je připomínkou utrpení a smrti Ježíše Krista na kříži.

Zelený čtvrtek

(27. 3. 2024) Význam a obsah Zeleného čtvrtku. Proč je zelený?

Velikonoční triduum den po dni (papež František)

Velikonoční triduum den po dni (papež František)
(25. 3. 2024) I v současné pandemii je Kristův kříž jako maják a znamení naděje, která neklame. (z webu velikonoce.vira.cz)

Velikonoce - informace, význam

Velikonoce - informace, význam
(24. 3. 2024) Květná neděle, Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota; velikonoční vigilie, příběh Velikonoc, mazanec recept

Květná neděle

Květná neděle
(21. 3. 2024) Květná (nebo též Pašijová) neděle je označení pro poslední postní neděli před Velikonocemi. Název svátku je odvozen…